Norsk petroleumsindustri er for forsiktige med å ta i bruk ny teknologi
Industrien må utvikle, kvalifisere, og ta i bruk ny teknologi raskere enn tidligere. Dette er konklusjonen i en ny rapport fra OG21.
Rapporten ble nylig presentert på OG21s årlige forum.
Betydelige kostnadskutt har gjort at norsk sokkel i dag er konkurransedyktig. Teknologi er viktig for at norsk sokkel skal være fortsette å være konkurransedyktig med lave kostnader og lave klimagassutslipp. Mye god teknologi utvikles av norske leverandører, men oljeselskapene er for treige til å ta den i bruk. Det går ut over framtidig konkurranseevne, og det fører til milliardtap for samfunnet og bedriftene.
Raskere teknologiopptak gir høyere verdiskaping
- Petroleumsindustrien kan ikke hvile på laurbærene. For å kunne fortsette å levere olje og gass i mange tiår framover må kostnader holdes i sjakk, prosjekter må gjennomføres raskere og klimagassutslippene må reduseres, sier fungerende styreleder i OG21 og direktør i TechnipFMC, Christina Johansen.
Verdien av teknologi realiseres når den blir tatt i bruk, og raskere teknologiopptak gir høyere verdiskaping, sa fungerende styreleder i OG21 Christina Johansen under lansering av rapporten på OG21-forum 2018. (Foto: Thomas Keilman)
- Teknologi er sentralt for at norsk petroleumsindustri skal bli mer effektiv, og produsere med konkurransedyktige kostnader og med lavere utslipp, sier Johansen. - Verdien av teknologi realiseres når den blir tatt i bruk, og raskere teknologiopptak gir høyere verdiskaping.
Rapporten nevner spesielt to forhold som er skaper usikkerhet omkring industriens langsiktige konkurranseposisjon: Fornybar energi blir billigere og tar større andeler av energimarkedet, og skiferoljeprosjekter har raskere utbyggingstid og tilbyr tidligere kontantstrøm enn offshoreprosjekter.
Norsk petroleumsindustri er konservativ
I følge rapporten er petroleumsindustrien konservativ og bruker for lang tid med å ta i bruk nye teknologier. Rapporten foreslår følgende endringer for å akselerere teknologibruken:
- Eierskapet for ny teknologi må være på toppledernivå. Selskapene bør ha tydelige talspersoner i toppledelsen, ansvaret for teknologi bør starte der og fordeles gjennom organisasjonen, og teknologimuligheter bør kommuniseres tidlig til potensielle leverandører.
- Oljeselskap bør samarbeide på tvers av lisenser om å utvikle teknologi og å ta teknologi i bruk. Blant annet bør de evaluere teknologier på tvers av sine porteføljer og påvirke produksjonslisenser de deltar i, til å ta fornuftige teknologivalg i et porteføljeperspektiv. En styrking av Petoro som forvalter statens direkte økonomiske interesser på norsk sokkel, og som derfor sitter sentralt plassert i brorparten av produksjonslisensene, vil være viktig for å fremme en helhetlig teknologistrategi for norsk sokkel.
- Myndighetene må være tydelige på at oljeselskap forventes å vurdere teknologiske løsninger for at mest mulig petroleum blir produsert.
- Oljeselskap og leverandører må utvikle felles prosedyrer og standarder som sikrer data-interoperabilitet og som gjør effektiv datadeling mulig.
- Kontrakter mellom oljeselskap og leverandører må utformes slik at verdiskaping optimeres over tid og at alle involverte tjener på en slik innordning.
- Forskningsrådet stiller seg derfor bak tiltakene som foreslås for raskere teknologiopptak, sier Fridtjof Unander, områdedirektør for ressursnæringer og miljø i Norges forskningsråd. (Foto: Sverre Chr. Jarild)
- Forskningsrådet er opptatt av problemstillingen. Vi investerer mye i teknologiutvikling i petroleumsindustrien, og dette må komme til anvendelse så tidlig som mulig. Forskningsrådet stiller seg derfor bak tiltakene som foreslås for raskere teknologiopptak, sier Fridtjof Unander, områdedirektør for ressursnæringer og miljø i Norges forskningsråd.
- Funnene fra OG21 understreker blant annet viktigheten av Demo2000. Støtten Demo2000 gir til demonstrering og pilotering av ny teknologi er en viktig risikoavlastning i kritisk fase av teknologiutviklingen, sier Unander. Denne støtten kunne ifølge OG21 vært mye større enn i dag. Funnene understreker også viktigheten av at forskningen er næringsrelevant.
- Der har OG21 og Forskningsrådet gjort en god jobb, sier Unander. - Men begge kan sannsynligvis gjøre enda mer for å mobilisere industrien til å søke midler.
- Publisert:
- 29.11.2018
- Sist oppdatert:
- 29.11.2018