Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Ny OG21-strategi: Ny teknologi kan utløse verdier for milliarder og gi lavere klimagassutslipp

Ny teknologistrategi for norsk petroleumsindustri viser ti hovedprioriteringer innen flere områder som til sammen skal gi bedre ressursutnyttelse på norsk sokkel til lavere kostnader og med lavere klimagassutslipp.

ROBOTER OVERTAR OPERASJONER PÅ BOREDEKKET: Bildet er hentet fra den nye OG21-strategien og viser roboten Drill Floor Robot-1500 fra Robotic Drilling Systems (RDS) som er installert på Ullrigg Test Centre som er det første og eneste fullelektriske og robotiserte boredekket som finnes. Prosjektet er støttet av petroleumsprogrammet DEMO 2000 i Norges forskningsråd. (Foto: Robotic Drilling Systems AS)

Ny teknologi kan gi mange nye olje- og gassfunn og bedre utnytting av ressurser på norsk sokkel over de neste tiårene, samtidig som utslippene av klimagasser reduseres, ifølge ny strategi for Olje og gass i det 21. århundre (OG21).

Den økte produksjonen tilsvarer opp mot 5000 milliarder kroner og kan føre til prosjekter som skaper flere tusen arbeidsplasser i norsk leverandørindustri.

De ti teknologibehovene som er beskrevet i strategien er:

  1. Økt energieffektivitet: Mer effektiv energiproduksjon og mindre energiforbruk.
  2. Nullutslipp av klimagasser: Fornybar kraftforsyning til offshoreinstallasjoner, elektrisitet fra land, CO2-lagring, CO2-bruk for økt utvinning samt alternative og kostnadseffektive verdikjeder for hydrokarboner.
  3. Beskyttelse av det ytre miljø: Reduksjon av driftsutslipp, bedre styring av sikkerhetsbarrierer og reduksjon av konsekvenser ved utslipp.
  4. Undergrunnsforståelse: Bedre forståelse av geologi og reservoarer.
  5. Boreeffektivitet og brønnplugging: Mer effektiv brønnkonstruksjon og brønnplugging som senker kostnadene for lete- og produksjonsbrønner og pluggeoperasjoner.
  6. Produksjonsoptimalisering: Prosess-, nedihulls- og intervensjonsteknologi som øker regularitet, tilgjengelighet og produksjon fra brønner og installasjoner.
  7. Forbedret subsea og ubemannede systemer: Teknologier som reduserer feltutviklingskostnader og utvider mulighetsrommet til subsea og ubemannede produksjonssystemer.
  8. Enhanced oil recovery: Offshore-teknologi som øker produksjonen av mobile oljer og muliggjør produksjon av immobile oljer.
  9. Digitalisering: Muliggjørende automatiserings-, autonomi- og IKT-teknologier.
  10. Nordområdene: Teknologier for å løse spesielle utfordringer i åpnede områder av den norske delen i Barentshavet, inkludert grunne reservoarer, karbonater, lange avstander, logistikk og beskyttelse av det ytre miljø.

Styreleder for OG21, Elisabeth Kvalheim, overrakte den nye teknologistrategien for norsk petroleumsindustri til olje- og energiminister, Tord Lien, under OG21-forum 30. november i Oslo.

Les hele den nye OG21-strategien her

Les mer om OG21 her

Skrevet av:
Dafina Shala
Publisert:
19.12.2016
Sist oppdatert:
13.06.2017