Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Ny teknologi reduserer kostnader og utslipp

Teknologi reduserer både kostnader og utslipp på norsk sokkel. Det var gjennomgangstemaet på OG21s teknologiseminar under Subsea Valley Conference 21.-22.mars.

 – Selv om oljeindustrien i Norge har fått til store kostnadskutt de siste årene, må industrien fortsette å effektivisere for å kunne konkurrere globalt, uttaler Gunnar Hjelmtveit Lille, direktør i OG21. 
– Samtidig må vi erkjenne at oljeindustrien er en stor bidragsyter til norske klimagassutslipp, og kostnadskutt må derfor kombineres med løsninger for reduksjon av utslipp, fortsetter Lille.

OG21s teknologistrategi viser nettopp hvordan teknologi kan redusere både kostnader og utslipp, og det var slike teknologier som ble vist fram på seminaret.  De gjenværende ressursene på norsk sokkel ligger i stor grad på relativt små felt, og enkle feltløsninger som kobles opp mot eksisterende plattformer og rørledninger blir derfor viktige. Ett eksempel er TechnipFMC som har utviklet helelektriske løsninger for undervannsutbygginger. Eldar Lundanes viste hvordan dette dramatisk kan redusere kompleksitet og kostnader, samtidig som karbonfotavtrykket går ned. Tilsvarende effekter kan oppnås gjennom ubemannede produksjonsplattformer, fortalte Arild Samuelsberg fra Statoil.

Eldar Lundanes, TechnipFMC var en av dem som presenterte nye løsninger. (Foto: Elisabeth Skjønsberg)

Hildegunn Blindheim fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass presenterte veikartet for hvordan klimagassutslipp skal reduseres fra norsk sokkel, som de har utarbeidet. - Kraftproduksjon er hovedkilden, sier Blindheim. - For å få ned utslippene, må vi både finne løsninger for hvordan gassturbiner kan forbedres og videreutvikle alternativ kraftproduksjon.

Hildegunn Blindheim, Norsk olje og gass, om hvordan bransjen har gått sammen om Veikart for reduserte klimagassutlipp (Foto: Elisabeth Skjønsberg)

Flere av foredragene tok tak i nettopp disse problemstillingene. Santini Marco fra Baker Huges snakket om hvordan de har fått ned utslipp fra gassturbiner, og Johan Slätte fra DNV GL viste hvordan de ser for seg at offshorefelt kan driftes mer energieffektivt dersom offshore vindkraft integreres med kraft fra gassturbiner.

Bruk mulighetene i offentlige FoU-virkemidler

Industrien har allerede mange løsninger for å få til kostnadseffektive feltutbygginger med lave utslipp, men utfordringene framover er store og vi trenger å fortsette teknologiutviklingen. OG21 oppfordrer derfor norske leverandører til å benytte seg av de offentlige FoU-virkemidlene som ble presentert på teknologiseminaret: SkatteFUNN, Petromaks2 og Demo 2000.

Nederst i arrangement finner du presentasjonene fra teknologiseminaret: Subsea Valley Conference 2018

Skrevet av:
Elisabeth Skjønsberg Rådgiver +47 22 03 71 83 els@forskningsradet.no
Publisert:
22.03.2018
Sist oppdatert:
04.04.2018